آب پاکی بانک مرکزی روی دست استارتاپ ها و کسب و کارهای آنلاین

اعتراض استارت‌آپ‌ها و کسب‌و‌کارهای آنلاین به جایی نرسید

دریافت کارت‌خوان یا درگاه پرداخت نیازمند پرونده مالیاتی

اوایل آذر ماه بود که پس از تشکیل جلسه ی فوری «شاپرک» یا همان شبکه الکترونیکی پرداخت کارت با شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات درگاه پرداخت و دستگاه های پوز از سوی بانک مرکزی موظف شدند کاربران را ملزم به دریافت کد مالیاتی پیش از ارائه درخواست برای دریافت درگاه پرداخت و دستگاه پوز جدید کنند. هر چند با اعتراض فعالان حوزه فین‌تک اجرایی شدن این امر تا ۲۲ آذر ماه به تعویق افتاد، اما جزئیات و نحوه اجرای این طرح، انتقادات زیادی را متوجه بانک مرکزی کرد.

متقاضیان جدید ابزارهای پرداخت از بهمن ماه بدون تشکیل پرونده مالیاتی نمی‌توانند کارت‌خوان یا درگاه پرداخت داشته باشند

از بهمن ماه پرونده مالیات پیش‌نیاز دریافت ابزارهای پرداخت

پیک پارسه؛ پیک استارتاپ/ در آن زمان محرمیان-معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی با بیان اینکه اولویت‌بندی به گونه‌ای است که این مصوبه در ابتدا برای گردش‌های مالی بالا انجام شود، اعلام کرد که تلاش می شود در ابتدا این کار بر کسب‌ و کارهای کوچک حداقل تاثیر را داشته باشد. اما اکنون بر اساس اعلام جدید بانک مرکزی، متقاضیان جدید ابزارهای پرداخت بدون تشکیل پرونده ی مالیاتی از بهمن ماه امسال نمی‌توانند درگاه پرداخت یا کارتخوان داشته باشند و برای دارندگان فعلی کارت‌خوان ها و درگاه های پرداخت که فاقد پرونده مالیاتی هستند نیز به‌طور خودکار پرونده مالیاتی تشکیل خواهد شد.

 

تعیین چنین ‌شرطی برای متقاضیان دستگاه های پوز و درگاه های پرداخت به این معنی است که حتی کوچکترین کسب‌وکارهای خانگی، اینستاگرامی، فریلنسرها و … برای استفاده از خدمات پرداخت مجبور به تشکیل پرونده مالیاتی هستند. در نتیجه به احتمال زیاد چنین کسب‌وکارهایی به روش‌های جایگزینی مانند کارت‌به‌کارت یا دریافت وجه نقد روی خواهند آورد و این به معنی سخت شدن انجام معامله، افزایش ریسک کلاهبرداری و بر باد رفتن زحمات چندساله فعالان حوزه پرداخت است و هدف قانون‌گذار نیز محقق نخواهد شد. از سوی دیگر با وجود ضرورت رعایت شفافیت در اجرای چنین طرح‌هایی به گفته انجمن فین‌تک هنوز دستورالعمل رسمی و مشخص برای این طرح ابلاغ نشده است و همین موضوع فعالان حوزه فین‌تک را نیز سردرگم و بلاتکلیف می‌کند.

 

پاسخ به ابهامات مالیات در استارتاپ ها

حال در گزارش جدید روابط عمومی بانک مرکزی در جواب اعتراض فعالان حوزه کسب و کار اعلام شده که از این پس کد ملی افراد حقیقی و شناسه ملی افراد حقوقی به ‌عنوان کد مالیاتی محسوب می‌شود. معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی نیز افزوده است که با موافقت سازمان امور مالیاتی، فرآیند تشکیل پرونده مالیاتی نسبت به گذشته تسهیل شده و متقاضیان می‌توانند در زمانی کوتاه و با ثبت اطلاعات خود در قالب یک صفحه نسبت به ثبت نام و تشکیل پرونده مالیاتی اقدام کنند. بنابراین هیچ تغییری در وضعیت مصوبه ایجاد نشده و متقاضیان باید نسبت به ثبت‌نام در سایت مالیاتی اقدام و با کدرهگیری اخذ شده از آن سامانه نسبت به تقاضای کارت‌خوان یا درگاه پرداخت اقدام کنند.

 

در این گزارش تاکید شده است برای افرادی که برای تراکنش‌های مصارف غیرتجاری درگاه‌های پرداخت مانند درگاه‌های مورد استفاده برای دریافت شارژ ساختمان یا دنگ و… از کارت‌خوان یا درگاه پرداخت خود استفاده تجاری نمی‌کنند و کسب‌ و ‌کار اقتصادی محسوب نمی‌شوند، این امکان درنظر گرفته شده تا با مراجعه به سامانه مربوطه این موضوع را اعلام و ثبت کنند.

 

البته به این نکته شده است که تراکنش های این افراد توسط بانک مرکزی به‌طور هوشمند و مستمر پایش شده و در صورت مغایرت تراکنش‌ها با کارکرد اعلامی و ثبت شده مراتب به سازمان امور مالیاتی گزارش خواهد شد. محرمیان علت این مصوبه را جلوگیری از اجاره درگاه‌های پرداخت در راستای مصارف غیرقانونی اعم از پولشویی، قمار و شرط‌بندی اعلام کرده است، چرا که بر این اساس پرداخت مالیات این نوع تراکنش‌ها برعهده صاحب درگاه خواهد بود.

همچنین ضمن اطلاع رسانی به افرادی که اطلاعات شان ناقص باشد از آنها درخواست می شود تا برای تکمیل اطلاعات خود مراجعه کنند و در غیر این صورت نسبت به مسدودسازی کارتخوان یا درگاه آنها اقدام خواهد شد و یا اینکه بر اساس قانون مشمول جریمه خواهند شد.

با کلیک روی این لینک، اینجا در پیک پارسه از مالیات در استارتاپ ها و کسب و کارهای نوپا بیشتر بخوانید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *