معرفی اکوسیستم استارتاپی استان فارس

حامد درخشان

حامد درخشان

ماهنامه سراسری پیک پارسه

اکوسیستم استارتاپی چیست؟

اکوسیستم استارتاپی یکی از بخش های مهم جوامع امروز است که این فضا از بخش های مختلفی مثل استارت‌آپ‌ها، مردم، دانشگاه ها، شتابدهنده ها، مراکز رشد، صندوق های سرمایه گذاری و اجتماعات مختلف تشکیل شده است که در ادامه توضیحاتی را در مورد هرکدام ارائه خواهیم کرد.

 

استارتاپ ها؛ نقش آفرينان اصلی

استارتاپ را سازمانی انسانی می دانند که براي ساختن محصول يا سرويس جديد در شرايط پرخطر و پر ريسک به وجود آمده‌است.
این روزها استارتاپ های زیادی در دنیا فعالیت می‌کنند که حرکت رو به جلویی دارند و روز به روز پیشرفت می‌کنند و در واقع نقش اصلی را در این اکوسیستم ایفا می کنند.

شتاب‌دهنده ها

شتاب‌دهنده ها مراکزی هستند که با یک برنامه تجاری از طریق آموزش، منتورشیپ (مربیگری) و تامین مالی؛ استارتاپ‌ها و شرکت های نوپایی را که در مراحل اولیه هستند پشتیبانی کرده و به پیشرفت آنها کمک می‌کنند.

مراکز رشد

فعالیت مراکز رشد و شتاب‌دهنده ها شبیه به یکدیگر می‌باشد اما تفاوت هایی نیز در مدت زمان استقرار استارتاپ ها، در برداشت سهام از استارتاپ ها و در نوع خدمات به استارتاپ‌ها دارند.

صندوق های سرمایه گذاری

این گروه ها روی کسب و کارهای نوپا و استارتاپ‌ها سرمایه گذاری می کنند و در ازای آن سهام دریافت می‌نمایند.

انجمن و گروه های ارتباطی

انجمن ها و گروه ها نیز اجتماعاتی هستند که ارتباط آنها با یکدیگر می تواند موجب هم افزایی مناسب و شکل‌گیری ارتباطات سازنده شود.

دانشگاه ها

دانشگاه ها در این اکوسیستم نقش آموزش آکادمیک را ایفا می کنند. در حال حاضر دانشگاه‌ها با نیازهای بازار کار فاصله دارند و درصد قابل توجهی از رشته‌های دانشگاهی تناسبی با نیاز بازار کار ندارند.این در حالی است که ساختار آموزشی دانشگاه ‌ها می‌تواند با بهبود و به روز رسانی منابع آموزشی به گونه‌ای عمل کند که نیروی کار تاثیرگذار تربیت کند.

 

اکوسیستم استارتاپی شیراز

به طور کلی برای شما درباره ی بخش های تشکیل دهنده اکوسیستم کارآفرینی صحبت کردم اما در این قسمت به طور ویژه در مورد اکوسیستم کارآفرینی شیراز صحبت خواهیم کرد. فضايي که نمونه های بسیار امیدوارکننده ای از استارتاپ ها همچون کمدا، ویراویراست، رقم و … را در دل خود جاي داده است.
البته گفتنی است چندی پیش کمدا با سرمایه گذاری دیجی کالا وارد مرحله پیشرفته‌تری هم شد و می توان گفت همین موضوع باعث امیدواری بیشتری در دیگر کسب و کارهای این حوزه در شیراز شد.

همانطور که پیش از این اشاره کردیم اکوسیستم کارافرینی و استارتاپی شتابدهنده هایی را نیز در دل خود جای داده است که می توان به عنوان یکی از فعالترین آنها در شیراز از شتابدهنده‌ کوانتوم نام برد. مراکز رشد و پارک های علم و فناوری دانشگاه شیراز نمونه هایی از این مراکز می باشند. اجتماعات مختلفی مثل همفکر و کسب و کارهای اینترنتی فارس نیز از عناصر تاثیرگذار در اکوسیستم شیراز هستند. از جمله صندوق های سرمایه گذاری فعال در این حوزه می توان صندوق سرمایه گذاری امید را نام برد.

کارخانه نوآوری شیراز

 کارخانه نوآوری فضای کاری اشتراکی، مخصوص تیم ها و گروه های استارت آپی و آزادکارها (فریلنسرها) است که در شرف تاسیس می باشد. کارخانه نوآوری به منظور توسعه زیست بوم فناوری اطلاعات با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، استانداری فارس، گروه سرمایه گذاری عطار، کارخانجات مخابراتی ایران و پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات وزارت ICT بنا نهاده شده و علیرغم انتظارات فراوان با توجه به شیوع کرونا هنوز افتتاح نشده است.

 

شناخت اکوسیستم استارتاپی شیراز چه مزیتی برای شما دارد؟

بسیاری از افراد جامعه مخاطب اینگونه محصولات و خدمات هستند، یا به عنوان نیروی کار در این فضا فعالیت می‌کنند و یا اینکه ترکیبی از این دو جایگاه را دارند. در هر کدام از گروه های بالا که قرار بگیرید با هدفی خاص به فعالیت در این فضا می پردازید. فردی که مخاطب محصولات و خدمات است با توجه به نیاز و امکانات مالی اش اقدام به خرید آنها می‌کند. نیروهای کار به دنبال کسب موقعیت شغلی بهتر، درآمد بالاتر و دانش تخصصی بیشتر می باشند.

در این مطلب برای شما از نقاط قوت و ضعف کاری اکوسیستم شیراز خواهم گفت تا با تحلیل آن بتوانید از آنها در جهت رسیدن به هدف های مطلوب خود و تیم تان استفاده کنید. با این شناخت کلی می توانید جایگاه خود را بدانید؛ نقاط قوت خود را افزایش دهید و نقاط ضعف موجود را کمرنگ تر کنید.

از شما پرسیدیم که اکوسیستم استارتاپی فارس چه نقاطی قوتی دارد؟

 

۱.وجود فضای ارتباطی در اجتماعات مختلف

یکی از نقاط قوت اکوسیستم کارآفرینی شیراز وجود اجتماعات مختلفی است که قبل از این اشاره‌ای کوتاه به آنها کردیم. در این قسمت به طور مفصل تر به آن ها خواهیم پرداخت و درباره ی چند نمونه صحبت خواهیم‌کرد.

همفکر

از شناخته شده ترین اجتماعات کارآفرینی در شیراز همفکر می باشد که تا قبل از شیوع کرونا به صورت هفتگی و مستمر جلساتی را برگزار می کرد و رویداد‌هایی همچون یلدای شهر راز را برپا می نمود اما در دوران کرونا از طریق وبینار ها و گروه تلگرامی به فعالیتش ادامه می‌دهد.

اجتماع کسب و کار های اینترنتی

اجتماعی برای گردهمایی استارتاپ های شیراز می باشد و از هر استارتاپ در این مجمع یک نماینده حضور می‌یابد.

شیراز لاگ و مجمع برنامه نویسان

توسعه دهندگان نیز افرادی هستند که فعالیت مربوط به برنامه نویسی نرم افزار های منبع آزاد یا open source مثل لینوکس یا اندروید و غیر آزاد مثل ویندوز را در این اکوسیستم انجام می دهند.اجتماع شیراز لاگ با هدف فرهنگ سازی و گفت و گو پیرامون نرم افزارها از پنج سال پیش فعالیت خود را شروع کرده است و تا قبل از کرونا به صورت یک هفته در میان جلسه داشته اند و محیط خوبی را برای افراد علاقمند فراهم کرده اند.

اما مجمع برنامه نویسان با هدف اجتماع علاقمندان به برنامه نویسی نرم افزار تشکیل شده و خیل عظیمی از علاقمندان را در خود جای داده است.

اجتماع UX

هدف این مجموعه اجتماع طراحان رابط کاربری به دور یکدیگر و ارتباط آنها با هم است و هر ساله رویدادی جهت هم اندیشی برگزار می کند.

جامعه شیراز مارکتینگ

جامعه ای عام المنفعه است که با هدف کمک به ارتقای سطح آگاهی و دانش افراد در زمینه مارکتینگ از نیمه‌های سال ۹۶ شکل گرفت و با روش انتقال تجربه و گفتگوی بین افراد به فعالیتش ادامه می دهد.این اجتماع تا پایان سال گذشته موفق به برگزاری ۴۳ نشست شد. در حال حاضر نیز با توجه به شیوع کرونا مشغول برنامه ریزی برای اجرای نشست ها به صورت مجازی می باشد.

 

لینک پیوستن به این اجتماعات در این مطلب قرار گرفته است. (اینجا کلیک کنید)

 

اینگونه اجتماعات کارکرد بسیاری دارند که از جمله آنها می‌توان به امکان همکاری گسترده تر، جذب مشتری، فرهنگ سازی، بالا رفتن دانش تخصصی در حوزه های تکنولوژی، کارآفرینی و استارتاپ و همچنین بحث و گفتگو پیرامون موارد مختلف اشاره کرد.

«وجود اجتماع بزرگ امکان هم افزایی را بیشتر می‌کند و می تواند محلی برای جذب مشتری باشد.»

" امین رحمانی" بنیانگذار ویراویراست​

 

۲.میل به پیشرفت و پویایی

از دیگر نقاط قوت اکوسیستم می توان به میل پیشرفت و پویایی اشاره کرد که باعث گسترش ایده های و روش‌های خلاقانه شده است.
درسال های ابتدایی این اکوسیستم بسیار ضعیف و غیر قابل اتکا بود اما همین میل به پیشرفت در افرادی چون محی سنیسیل، ثنا خالصی و دیگر افراد موجب شد این فضا رفته رفته رشد کند و همچنان با دیدی مثبت به جلو پیش رود.

۳.نوپا بودن و اشباع نشدن فضا

فضای استارتاپی در برخی شهرهای پیشتاز اشباع شده و شاید بتوان مزیت اصلی شیراز نسبت به شهرهایی چون تهران و مشهد را همین موضوع نوپا بودن دانست. به طور مثال اگر بخواهید در شهر تهران به فعالیت بپردازید باید با رقبای بزرگ تری برای جذب سرمایه، نیروی کار و … به جدال بپردازید که انرژی زیادی از شما می گیرد و می تواند حرکت شما را کند یا متوقف‌نماید.

 

«اکوسیستم استارتاپی شیراز به خاطر نوپا بودن به حد اشباع نرسیده است و این کار را برای ما آسانتر می‌کند.»

"مجتبی خیرآبادی" بنیانگذار رقم​


۴.قیمت مناسب نیروی کار

در فضای کارآفرینی شیراز به دلیل نوپایی استارتاپ ها نیروی متخصص کمتر پیدا می شود که همین می‌تواند از طرفی هم برای نیروهای کار و هم برای مدیران در تعیین میزان دستمزد مناسب باشد. زیرا هنگامی که تقاضا در بازار بالا و نیروی کار کم باشد فرد می تواند قیمت بالاتری را برای کار ارایه کند و از طرفی به خاطر تعداد پروژه های انتخاب های پیش رو نیروی کار زیاد نیست و او نیز مجبور به کنار آمدن با مدیر کارمی شود که خود به خود باعث بهینه شدن قیمت می شود. البته که همین تعداد کم نیروی متخصص خودش نقطه ضعفی به شمار می رود.

«یکی از مزیت های اصلی اکوسیستم استارتاپی شیراز وجود نیروی کار با قیمت مناسب می باشد.»

"مجتبی جعفریان" بنیانگذار شبکه اجتماعی ورزشی ابر

موانع پیش روی اکوسیستم استارتاپی و کارآفرینی استان فارس و شهر شیراز چیست؟

 

۱.نیروی متخصص ناکافی

شیراز دارای نیروهای کاری متعهد و خوبی است اما تعداد نیروی متخصص ناکافی تیغی دو لبه محسوب شود در بحث میزان دستمزد این تعداد کم یک مزیت به شمار می رود لیکن تعداد کم نیروهای متخصص باعث پیدایش مشکلات زیادی برای کارآفرینان و نوآوران می شود.

۲.کمبود صندوق های سرمایه گذاری

یکی از موانع اصلی موجود در اکوسیستم کمبود صندوق‌های سرمایه گذاری و در کل سرمایه گذار است که کار را برای استارتاپ ها سخت می کند.

۳.سختی ارتباط با ادارات و مسئولین

با توجه به نوپا بودن این حیطه روند کسب مجوز هنوز برای بسیاری مشخص نیست و ارتباط گرفتن جامعه استارتاپی برای اجرای فرآیند اخذ مجوز و همچنین مکاتبات اداری روشن نبوده که این نیز مشکلاتی را برای استارتاپ ها و فعالان این زمینه ایجاد می کند. توجه ویژه مسئولان به این موضوع و مرتفع شدن این موانع با توجه به تغییرات به وجود آمده پس از شیوع کرونا می تواند انگیزه ای در افراد علاقمند به این زمینه ها به وجود آورده و حتی امکان کارآفرینی بیشتری را در استان فراهم آورد.

آینده این اکوسیستم به چه سمتی است؟

در پایان می خواهیم به شما این نوید را بدهیم که اکوسیستم استارتاپی شیراز آینده روشنی را پیش رو دارد و با رفع موانع موجود همچون ستاره ای در آسمان کارآفرینی ایران خواهد درخشد و می توانیم در کنار هم نسبت به آینده آن بسیار خوشبین باشیم.

1 نظر

  • آفرین تبریک میگم به این مطلب خوب

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *